Sprayfärg göms för klotterligor
?

Färg snattas i oerhörda mängder från Väsbys bensinmackar. Varan är begärlig för unga klottrare. Flera mackar har ändrat rutinerna.

  Färgstölderna blev ett så stort problem i färgaffärerna att de begärliga sprayburkarna inte kunde stå framme på hyllan. Då gick de unga snattarna till bensinmackarna i stället.
  Nu har flera bensinmackar i Väsby också ändrat rutinerna. På övriga snattas det fortfarande i stor mängd, säger närpolis Gunnar Duintjer. Också rostskyddsprodukter är begärliga för klottergängen.
  -Problemen för bensinmackarna är att det ibland bara jobbar en person och snattarna sällan kommer ensamma. Personalen har inte mycket att sätta emot när hela gäng kommer, tar varor och drar.

Status att sno
  I klottergängen är det status att snott färgen de klottrar med. Det är ofta de unga klottrarna som skickas ut på stöldräd.
  -Vi har bra pejl på färgen, säger Sten på Q8 i Runby. Framför allt har vi blivit mer uppmärksamma.
  -Sedan ett par år tillbaka harman inte kunnat sno något hos oss, säger Tero Seppälä på Statoil på Kappelvägen.
  Efter inbrott där färgburkar stals, och många snatterier har macken börjat färgen i sprayburkar bakom butiken. Den lilla mängd som finns kvar i sortimentet vill säga.
  -Det som inte kunderna ser säljer ju inte mycket, säger Tero Seppälä, ställföreträdande anläggningschef. Egentligen är det ingen idé att ha färg längre.
  Det var det inte heller när färgen stod inne i butiken, eftersom den stals för lika höga värden som den sålde.

Väsby hårt ansatt
  Väsby är ganska hårt ansatt av klotter, bland annat eftersom uppställningsplatsen för pendeltågen finns här.
  Väsby samhälle har på senare tid varit relativt förskonat. Klottrarna själva kommer från olika kommuner i länet och rör sig mellan på pendel- och tunnelbanelinjer.
  Ibland rör sig klottrare också mellan länder. Närpolisen grep nyligen en finländsk klottrare på stationen, i sällskap med en för polisen mycket välkänd klottrare i kommunen.