Internationell klotterliga gripen
Metro 98...?

Internationella klotterligor härjar just nu i Stockholm. I går häktades en man från Italien för att ha varit med och klottrat ner nästan tjugo vagnar.

I Märsta klottrades sex pendeltågsvagnar ned under natten till i onsdags. Polisen fick tag i nio ungdomar, varav tre från Italien. Efter att de nio hade identifierat sig släpptes de. Natten därpå klottrades tolv vagnar ned i Tumba. Då greps två ungdomar, en italienare och en svensk, på bar gärning. Det visade sig att de också hade varit med i Märsta. Båda ungdomarna anhölls. Italienaren häktades i går. Båda har en rättegång att vänta i nästa vecka.
  -Jag gläds åt att åklagaren har tagit det här på allvar. Det är bara andra gången som någon häktas för att ha klottrat i Sverige, säger Kjell Hultman som är ansvarig för trygghets- och säkerhetsfrågor på SL.
  Det går åt stora summor när vagnar klottras ned. Förra året hade SL en återställningskostnad på drygt 70 miljoner för klotter och annan skadegörelse. Kjell Hultman är upprörd över att så få klottrare blir fast och att de som blir det sällan straffas. Och han får medhåll av polisen.
  -Jag hade en klottrare som sa till mig att blir man fast en gång av hundra har man otur och det stämmer nog, säger Peter Hultqvist som är en av de två poliser som arbetar samordnande med klotter på polisen.
  -Vi har varnat politikerna för att internationella klotterligor skulle komma hit. Och nu har vi fått rätt. Vi har haft en invasion av klottrare från utlandet här i sommar, säger Kjell Hultman.