Titta på klottrare kan vara medhjälp
Metro 981027

En 19-åring i Tullinge dömdes till skadegörelse trots att han bara tittade på när hans kamrater klottrade. Domen har nu skickats till samtliga åklagarmyndigheter och polisdistrikt. Åklagaren anser att den är prejudicerande.

Det skulle betyda att även den som står och tittar på eller håller vakt kan dömas för skadegörelse.
  Det var i september 1996 som 19-åringen följde med några kamrater som bestämt sig för att klottra på containrar vid motorstadion vid Hacksjö i Huddinge. Han bar deras sprejburkar i sin ryggsäck men deltog inte i själva skadegörelsen. Totalt 35 containrar klottrades ned.
  I tingsrätten yrkade åklagaren Hanna-Maija Sütterlin att 19-åringen skulle dömas för skadegörelse. Men rätten ansåg att det inte gick att bevisa att han tagit sådan del i skadegörelsen att han kunde dömas som gärningsman.
  Sütterlin överklagade då till Svea hovrätt, som gjorde en motsatt bedömning. Hovrätten gick helt på åklagarens linje. Rätten konstaterade att 19-åringen följde med och transporterade sprejburkarna i vetskap om att hans kamrater skulle klottra. Dessutom anses han ha medverkat i vakthållning.
  19-åringen dömdes i oktober förra året för skadegörelse samt att betala 20 000 kronor i skadestånd till ägaren av containrarna. Eftersom han vägrade att namnge sina kamrater gick de helt fria.