Ingen vinner klotterkriget
Metro 961120

Forskare vill ta nygamla grapp för att stoppa klottrarna

SL har misslyckats med att bekämpa klottret. Kampen mellan kloottrarna och SL har trappats upp till ett ändlöst och mycket dyrt krig som båda sidor bestämt sig för att vinna.

Det säger Staffan Jacobson, konstvetare och graffitiforskare, som på fredag disputerar på doktorsavhandlingen "Den spraymålade bilden". Jacobson har studerat graffiti i både Europa och USA. Han har undersökt alla sätt att bekämpa klotter som har använts.
  SL:s kamp mot klottrarna går ut på att klottret inte får synas. Om klottrarna inte får sina målningar uppmärksammade tröttnar de och slutar, resonerar SL. Omkring 70 personer jobbar på heltid med klottersanering.
  Metoden är framgångsrik i den bemärkelse att många resenärer tror att klottret faktiskt har minskat. I själva verket är det tvärtom. Klotter och skadegörelse kostade SL förra året cirka 65 miljoner kronor.
  Staffan Jacobson anser att SL därmed måste pröva nya sätt att bekämpa klottret.
  -Den enda metod som bevisligen minskat klottret är inrättandet av graffitiskolor där klottrarna kan måla legalt. När det fanns en skola på Kungsholmen minskade klottret där med 80 procent, säger han till Metro.
  Sraffan Jacobson föreslår att SL ska avsätta en del av de pengar som används till klottersanering tll att finansiera graffitiskolor.
  Förslaget avfärdas direkt av Kjell Hultman, trygghets- och säkerhetsansvarig på SL:
  -Vi har prövat allt, graffitiskolor, klotterplank och sammarbete med Fryshuset. Allt har misslyckats.
  -Vi kommer att fortsätta att bekämpa klottret på samma sätt som i dag. Är det någon som har ett bättre förslag är vi öppna för det, säger han.